Към българските радетели за „стабилност“ в Близкия Изток

През изминалите дни на няколко пъти се сблъсках с мнения, че без Мубарак в Египет ще настъпи хаос и/или ислямистки режим, и че най-важното е да се брани стабилността. На всички, които поддържат тази гледна точка, предлагам да си представят следната фантазия…

Ноември 1989. Някъде в Испания или Португалия са се събрали едни хора на маса и обсъждат събитията в Източна Европа. О, не, казват те. Кой знае какво може да се случи. Много е рисковано, много е опасно. Ако рухнат тоталитарните режими, там ще настъпи хаос. По-добре да си стоят. Така или иначе в онези страни не може да има демокрация, тя им е органично неприсъща. Добре, може би в католическите, с много уговорки… Но в православните? Не, православието и демокрацията са несъвместими. Това е ясно на всички.

Представихте ли си го?

P.S. И една новина, която на пръв поглед няма общо с горната фантазия. В търсачката на Сина, китайския аналог на Туитър, терминът „Египет“ е блокиран…

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Към българските радетели за „стабилност“ в Близкия Изток

 1. Smilen Markov каза:

  Западен тип демокрация не може да има в нашите страни, разбира се. Това е ясно 🙂

  Дано в Египет нещата се развият към по-добро! Но аз се питам защо доброжелателите толкова настояват за ясна подкрепа от Запада. В политиката всяка подкрепа е срещу нещо, а тези страни са били достатъчно дълго заложници на чужди интереси. Западът, от своя страна, е доказал, че, когато прави външна политика, не страда от никакви морални предразсъдъци. Нека този път изходът не се определи от ничия външна подкрепа /изключвам ситуацията на държавен геноцид, каквато засега поне не се очертава/!

  Също така, малко наивно ми се струва, дано да греша, разбира се, дето възпитаните по западному младежи щели да изградят някакво устойчиво и добро политическо тяло. Абсурдно е западната политическа система да бъде норматив. Това не говори ли за имплицитно подценяване на политическата мисъл в самата арабска култура? Тази култура не спира с Авероес – тя има ярки представители и след това. Налице е мисловна традиция през 17, 18, 19 в. Например, имат доста сериозна рецепция на западната философия, както и политическа мисъл. Търсенето на начини за съчетаване на исляма със светска власт въобще не е от вчера. Тъкмо просветеният кръг, който е работил по тези въпроси и носи традицията на това мислене, трябва дава идеи при структурирането на новата политическа система, а не някакви фасцинирани от Запада младежи.

 2. amigov каза:

  Е, Смилене, ние не знаем дали тези младежи са „фасцинирани“ от Запада. Малко нещо изобщо знаем за египетското общество, не само защото не сме експерти, а защото не са му правили дълбоко социологическо проучване напоследък. Или ако някой е правил подобно проучване, то дори Асанж още не се е добрал до него.

  Западът всъщност реагира по доста почтен начин: всички изказвания откъм САЩ и ЕС недвусмислено повтарят, че не те, а египетският народ трябва да избере управлението си. Иначе, предполагам, че ако Западът бе решил да брани Мубарак, каквото ще да става, би могъл да устиска. Но на много висока цена. Не вменявам на западните правителства внезапно морално съзряване, макар че дори външната политика не винаги е напълно лишена от морал. Но едва ли някой във Вашингтон, Лондон и Брюксел си е представял, че режимът на Мубарак ще трае вечно; колкото и да са неподготвени за размаха и бързината на случващото се, все пак им е било ясно, че рано или късно нещата там ще се променят. Дали не желаят да дирижират промяната или отчитат, че не са в състояние да го направят, е въпрос, отворен за дискусия.

  • Smilen Markov каза:

   А сигурни ли сме, че не дирижират зад кулисите?

   • amigov каза:

    Тъкмо прочетох нещо интересно в „Гардиън“ – разговаряли са с няколко от експертите, привикани днес на среща в Белия Дом относно Египет. И поне един от тях твърди, че е „шокиран“ от липсата на сценарий, план и дори изобщо мисъл – „в държавния департамент, в разузнаването, в Пентагона“ – относно Египет без Мубарак. Може да е дипломация, разбира се, но може и да е вярно.

 3. amigov каза:

  За нищо не сме сигурни, Смилене 🙂 Но да ти кажа, това, което се вижда по улиците на Египет и реалната промяна, която се осъществява в нагласите, мисленето и самочувствието на хората, трудно се дирижира.

 4. Smilen Markov каза:

  Ангеле, вярвам на това, което пишеш, защото явно духът ти живее с Египет. Но настроенията на хората по улиците могат да се манипулират.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s