Какво ново става в Египет

Кой ще издържи по-дълго – Мубарак или народът?

Симпатяги

Разбира се, уравнението от подзаглавието не е съвсем коректно. Освен Мубарак и народа, в ситуацията има трети играч и навярно той ще реши изхода: армията.

Когато късно в петък танковете излязоха по улиците в Кайро, Александрия и Суец, протестиращите ги приветстваха. Армията в Египет има съвсем различен образ от полицията. Досега военните части, разположени по улиците, не са влезли в сблъсък с демонстрантите, които се снимат прегърнати с войниците. Видеоклип показва генерал, който, качен върху танк, разговаря с протестиращите и избягва да отговори на въпроса дали подкрепя Мубарак.

Изглежда обаче генералите ще трябва да отговорят на този въпрос много скоро. Младежки групи сред организаторите на протестите са излезли с изявление, че ако армията не застане на страната на народа до четвъртък, на следващия ден ще започне марш към президентския дворец, с всички последствия от това. Междувременно се очаква утре по улиците да излязат един милион души.

Ще стрелят ли военните срещу хората? В подобни ситуации често на различни места различни офицери и войници взимат различни решения. Дано не се стига дотам. Повечето анализатори смятат, че до седмица Мубарак ще си тръгне, откривайки пътя за широко временно правителство, което да подготви истински избори наесен. От друга страна, макар че насилието по улиците изглежда овладяно, режимът демонстрира сериозен инат в опитите си да овладее стихията, най-вече режейки достъпа до информация: вчера излъчването на „Ал Джазира“ беше преустановено, днес репортерите й бяха арестувани, а техниката им – конфискувана.

Международната обстановка продължава да създава впечатление за пълна неподготвеност. Като цяло, Западът много постепенно и полекичка втвърдява посланията си към Мубарак и го призовава да подготви „преход“ – каквото и да означава това. Израелското правителство междувременно изглежда сериозно изплашено, а „Хаарец“ обвинява Обама в предателство.

Докато чакаме и следим какво ще стане, вижте този наистина впечатляващ репортаж от „Иджипт дейли нюз“. Щастливи и горди демонстранти почистват улиците, които са си извоювали. Наистина би било много жалко, ако една такава обществена енергия бъде проиграна и похабена. В България имаме горчив опит.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Какво ново става в Египет

 1. amigov каза:

  Репортерът на „Икономист“ забелязва как тайните служби започват да си изгарят архивите…
  http://www.economist.com/blogs/newsbook/2011/01/unrest_egypt_0
  И още нещо бързо от последния час: официално потвърдено изявление от армията, че съзнава легитимните искания на протестиращите и няма да употреби сила срещу тях. Това означава ли, че за Мубарак играта свършва?

 2. Smilen Markov каза:

  Преход…

 3. Lyubomir Radev каза:

  Смятам, че третия играч се намира извън Египет. Явно има сценарий, но все още не се разбира кой го е подготвил. Изведнъж изчезва полицията, после пак се появява. Хайде де. Ако пък народа е излезнал сам на улицата, то значи им е писнало от бедност.

 4. amigov каза:

  Изчезването на полицията беше хитър опит на Мубарак да покаже колко ще е страшно, когато настъпи хаос и анархия. „Не щете полиция – няма полиция“. Забележително е, че това египетско общество, което имаме за незряло и дезорганизирано, не се хвана в капана.
  Има играчи и извън Египет, разбира се, това го бистрим тук със Смилен.
  В тази връзка, много категорична статия от бившия кандидат-президент на демократите Джон Кери излезе в „Ню Йорк Таймс“:
  http://www.nytimes.com/2011/02/01/opinion/01kerry.html?_r=1&adxnnl=1&src=twr&adxnnlx=1296579428-AqS3jEEdL7aoWNmA1Um9dw

  • Smilen Markov каза:

   „For too long, financing Egypt’s military has dominated our alliance. The proof was seen over the weekend: tear gas canisters marked “Made in America” fired at protesters, United States-supplied F-16 jet fighters streaking over central Cairo.“

   Благодаря за статията, Анегеле! Точно това се канех да питам, кой въоръжава египетската армия. Сега ми става ясно, че тя е колкото буфер между Мубарак и враждебните спрямо него кръгове, толкова и изразител на интересите на САЩ. Впрочем такава функция има тя и в една балканска страна според появила се днес информация /Не мога все още да ползвам таговете, съжалявам – http://mediapool.bg/show/storyid=175563&srcpos=9/.

   • amigov каза:

    Да, разбира се, че американците я въоръжават. Изглежда тези дни администрацията на Обама се надяваше, че армията ще може да остане над събитията и че те някак си ще се разрешат без нейната намеса – това би оставило непроменени техните собствени отношения с тази армия. Сега обаче по всичко личи, че няма да стане. Вчера специалният пратеник на Обама се върна от Египет. И според това, което чета, твърди се, че е бил доста недоволен; че мисията му е била да убеди Мубарак да си тръгне. Да, ама не.
    Линкът нещо не работи, не знам защо.

   • Smilen Markov каза:

    Линкът още веднъж:
    http://mediapool.bg/show/?storyid=175563&srcpos=11

 5. amigov каза:

  Последно засега: Мубарак обяви, че няма да се кандидатира за президент на изборите, но ще остане на власт дотогава. Ако се съди от реакцията на протестиращите, това няма да мине. От опозицията потвърждават, че Омар Сюлейман е опитал да започне преговори с тях, но те са отказали да преговарят, преди Мубарак да подаде оставка. 82-годишният Мубарак също така категорично наблегна, че „ще умре на египетска земя“, явно за да подчертае разликата с туниския диктатор Бен Али, който избяга в Саудитска Арабия.

 6. amigov каза:

  Новините от днес. Въоръжени и организирани поддръжници на Мубарак влязоха в сблъсъци с протестиращите в Кайро и в Александрия. Не е ясен броят на жертвите и ранените. Ел Барадей, който имаше мандат от опозицията да води евентуални преговори с режима, заяви, че няма да преговаря с „убийци“ и че след днешния ден искането е Мубарак не само да подаде оставка, а да бъде изправен пред съда. Упорството на режима е на път да доведе до гражданска война.
  Анализ на събитията от Саймън Тисдал в „Гардиън“.

 7. Lyubomir Radev каза:

  Смятам,че в края на краищата разумът ще натделее.Противното би било в полза на президента Мубрак.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s