Мубарак държи властта със зъби, нокти и коктейли „Молотов“

 

Площад Тахрир през нощта. Снимка: "Ал Джазира".

И така, Мубарак обяви, че няма да се кандидатира на президентските избори, но е твърдо решен да остане дотогава – и да ги организира както той си знае. Не спомена нищо за премахване на трийсетгодишното извънредно положение. И понеже на протестиращите това не им хареса, на следващия ден президентът докара с камиони свои „поддръжници“ в Кайро, въоръжи ги с ножове, павета и коктейли „Молотов“, и ги пусна също да „протестират“ под безучастния поглед на армията. Площад „Тахрир“ се превърна в бойно поле: към рано сутринта поне петима убити и около 1500 ранени. „Поддръжниците“ на Мубарак целенасочено атакуваха всякакви журналисти; в един момент атаката беше предвождана от мъже, качени на коне и камили, въоръжени с тояги. У някои от тях, заловени от противниците на режима, се намериха полицейски документи. Говори се, че са им платили по 17 долара за участието в касапницата. Боевете продължиха и през нощта сред барикади и пламъци. Към 5:00 сутринта египетско време кореспондентите на „Ал Джазира“ говорят за стрелба и бягащи демонстранти, които почти без изключение са превързани или куцащи.

Мислех да преведа и да публикувам тук статията на Славой Жижек от „Гардиън“ за събитията в Египет, но в момента тези събития се развиват с такава скорост и с такива обрати, че всякакви анализи е по-добре да почакат. Ще опитвам да опреснявам информацията до полунощ мое време, което в Египет ще е 10 сутринта.

P.S. 8:40 GMT+2

Засега нищо съществено ново, освен че САЩ приканиха гражданите си да напуснат Египет. Боевете на площад „Тахрир“ не са престанали, но изглежда вече не са толкова сериозни, както през нощта. Лека-полека към площада се отправят още хора. В досегашните дни голямото стълпотворение и същинското начало на протестите винаги е било след обедната молитва.

P.S. 10:00 GMT+2

Площадът започва да се пълни. Протестиращите казват, че след вчерашните събития решимостта им да съборят Мубарак е още по-голяма и отказват да водят каквито и да било преговори преди президентът да си тръгне.

P.S. 20:30 GMT+2

Опитвам набързо да обобщя какво е станало през деня. Боевете продължават с променлив интензитет, жертвите са нараснали на 13, като поне двама са били застреляни от снайперисти по покривите. Поддръжниците на Мубарак целенасочено нападат журналисти, бият ги и трошат техниката им. В определени моменти армията все пак прави някакви опити да овладее насилието, но могат да се видят стряскащи кадри: например как полицейска камионетка се врязва с пълна скорост в група протестанти и ги гази.

Министър-председателят Ахмед Шафик в безпрецедентно изявление се извини за разразилото се насилие и го нарече „огромна грешка“ – това пък какво означава? Вицепрезидентът Омар Сюлейман също излезе с много противоречиво изявление: похвали протестиращите младежи, обеща, че инициаторите на насилието ще бъдат заловени и съдени, в същото време предупреди, че в Египет е пълно с „израелски шпиони“ и каза, че правителството и парламентът трябва да продължат да изпълняват функциите си, за да подготвят конституционната реформа. Похвали се, че е започнал преговори с определени среди от опозицията; стана ясно обаче, че Мюсюлманските братя, както и други опозиционни организации, са отказали да участват. Скастри „определени телевизии на приятелски страни“, явно визирайки „Ал Джазира“, че подклаждат протестите. И, разбира се, не спомена нищо за оттегляне на Мубарак – което за хилядите хора на площада означава, че те ще останат там и през нощта. Според „Ал Джазира“ на площада има стотици хиляди хора и за утре отново се планира още по-масова демонстрация.

И нещо много странно, което изглежда никой не е сигурен какво значи. Египетският главен прокурор е замразил банковите сметки и е забранил пътуване на трима министри от уволненото преди дни правителство, както и на влиятелен бизнесмен.

P.S. 23:00 GMT+2

ABC News успява да вземе интервю с Мубарак, който твърди, че ако се оттегли сега, в Египет ще настане хаос. „Казах на Обама, че не разбира египетската култура“ -споменава президентът.

Продължават нападенията срещу журналисти („израелски шпиони“) и срещу правозащитници от ислямски организации („ирански шпиони“).

Сенатор Патрик Лийти, ръководител на звеното, отговарящо за чуждестранната помощ, заяви, че е готов да отреже финансовата помощ за Египет, която възлиза на 1,6 милиарда долара: „Ако Мубарак не си тръгне, няма да има помощ. Туйто.“

Импровизираната кавалерия на Мубарак. Снимка: Гардиън.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Мубарак държи властта със зъби, нокти и коктейли „Молотов“

 1. Smilen Markov каза:

  Очевидно е, че бездействието на армията катализира нарастването на насилието. Колкото повече се разраства то, толкова повече се отдалечава перспективата за някакъв демократичен изход. Защото Мубарак явно ще остане до септември и неговата администрация ще организира изборите. Така че, дори и те да са в голяма степен честни, което е трудно за вярване, техният политически продукт няма да доведе до стабилна властова система. Така може да се предостави огромен вътрешен фронт на екстремистки организации. А може би това е целта. Има професионални релолюционери, които търсят да се трудоустроят. Има и работодатели…

  • amigov каза:

   Именно затова протестиращите не отстъпват в искането си Мубарак да се махне незабавно. Това е единственият ход, който може да внесе някаква нормалност сега. Тук вече говорим навярно и за чисто психологически фактори…

 2. Росица Борковски каза:

  Струва ми се, че огромна част от египтяните просто се люшкат между двете крайности и се опитват интуитивно да разберат коя ще вземе надмощие. Днес сутринта минавах покрай магазин за зеленчуци на главната улица в Маади, квартала, в който живея, и видях закарфичен надпис „Yes for Moubarak“. От друга страна, след като видях по АлДжазира, че правителството е наредило на мениджърите на мобилния оператор Водафон да пуснат про-правителствени съобщения, ми хрумна, че собственикът на магазина може и да е бил принуден да закачи надписа. Казано иначе, задкулисните игри и манипулации са безброй.
  В Маади е все още сравнително спокойно. Хората са изключително сплотени. Строят барикади. Будуват нощем на смени: организирали са си кътове на улицата с постелки, столове, телевизори, чайници и чаши. Въоръжени са с тояги, стикове за голф, бейзболни бати. Претърсват колите. Магазините продължават да бъдат зареждани с вода, хляб … Казват, че входовете към квартала се пазят от военните танкове.
  Съвсем контрастно на сблъсъците в центъра, животът тук сякаш иска да се върне към нормалния ритъм – за разлика от предишните дни, когато всички магазини по главната (9-та) улица бяха затворени, днес почти всички работеха. Дори атм-машините пускаха пари и хората се редяха на опашки …
  Усещането ми е, че нещата постепенно ще се капсулират в тлееща гражданска размирица и не спирам да се удивлявам как хората се адаптираме към какво ли не, почти като крака към неудобни нови обувки, които ни мързи да не носим. Което пък ме подсеща за абсолютната наглост и арогантност на реакцията от страна на богатите тук, които казали нещо от рода, „е, какво пък толкова, САМО триста души били загинали“.

  • amigov каза:

   Роси, благодаря ти, че се включи! Сега вече и Ruritania Press си има кореспондент в Кайро 😉 Само се пази. Надявам се всичко при вас да е наред, доколкото е възможно. Впечатляващо е, че магазините зареждат – но наистина, както казваш, това навежда на интересни мисли за приспособимостта към екстремни събития, сякаш нищо толкова не се случва.
   Изглежда петък ще е решителен ден…

 3. Росица Борковски каза:

  Извинението на Шафик, забраната за пътуване на министрите и бизнесмена, цялото поведение на Мубарак, според мен е прозрачно-двулично и означава да демонстрира с едната ръка загриженост, докато с другата създава хаос, който, както току-що се разбра, представя като основание да остане на власт.

 4. amigov каза:

  Докато повечето анализи продължават да бъдат оптимистични, попадна ми и един, който не е. Даже е изключително мрачен. Звучи доста логично, но дано събитията го опровергаят.
  http://mideast.foreignpolicy.com/posts/2011/02/02/game_over_the_chance_for_democracy_in_egypt_is_lost

 5. Росица Борковски каза:

  Фигуративно казано, в продължение на 30 години Мубарак се е подготвял (от страх вероятно) за подобен бунт, който избухна спонтанно поради натрупване, тоест имаме подготовка срещу импулс, хладна срещу гореща кръв. Нито една от двете сили не е за подценяване. Затова ми се струва, че все пак е рано за толкова мрачни прогнози.
  Да, петък ще бъде решителен. Чуха се приказки, че ще атакуват резиденцията (двореца) на Мубарак.
  ПП И аз благодарно се радвам, че ми пусна линка към Ruritania Press 🙂

 6. amigov каза:

  Явно все пак не го атакуваха. Но пък се събраха отново много хора и денят, доколкото разбирам, е бил като цяло мирен.
  Междувременно режимът като че ли навлиза в отбранителна позиция спрямо мнението на международната общност.
  От друга страна, забелязва се известно разединение в опозицията. Информацията, която идва е несигурна, но изглежда, че някои лидери са се съгласили да преговарят с Омар Сюлейман; ел Барадей може би е казал, че няма да се кандидатира за президент; а Амр Муса, който досега си траеше, е казал, че обмисля да се кандидатира.
  Довечера (моя вечер) ще гледам да напиша опит за анализче според това, което се случва и всичко, което изчитам по темата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s