Заразата на революцията

Че революцията е заразна, това го знаят и теоретиците, и практиците. 2011 в ислямския свят е особено интересна с две неща: колко бързо се разви „епидемията“ и как изведнъж открихме, че там съществува общество, за което не сме подозирали.

Тези неща сигурно ще ги дъвчат анализаторите, но не би трябвало да са толкова изненадващи. Факторът, който стои в дъното и на двете, е демографският взрив, съчетан с безработица. Тази интересна графика показва достатъчно нагледно взривоопасното количество незаети и недоволни млади хора в страните от Северна Африка и Близкия Изток. Тези младежи може да нямат работа, обаче имат мобилни телефони и достъп до интернет. Разполагат с информация как се живее извън техните страни, лесно и бързо осъществяват връзка помежду си. Демонстрантът от Манама, Бахрейн, който пита: „Нормално ли е един министър-председател да те управлява 40 години?“ навярно би бил много невероятен във времето преди навлизането на масовите комуникации – допреди десетина години сигурно почти всички в Бахрейн са смятали, че това е съвсем нормално. Но сега за репресивните режими е все по-трудно да удържат потоците информация от и за външния свят.

А това е всъщност и обществото, за което не сме подозирали: младо, градско, светско, образовано, амбициозно и фрустрирано. Явно просто западните коментатори са проспали появата му и затова сега са изненадани. Това е общество, което вече не вижда причини да търпи  диктаторите си. Със сигурност е показателно, че революционната вълна започна от една от най-светските и най-близки до Европа страни в региона: Тунис. Тунис стана доказателството, че революцията отвътре, без външна намеса, е осъществима и напълно способна да събори управлението на страната. А щом непознатото за нас общество успя (изглежда) да се пребори с много по-здравия и мощен режим в Египет, кой знае какво още може да се случи.

Бях в Нашвил, когато разбрах, че и в Бахрейн става горещо. Не знаех почти нищо за Бахрейн. Но едно момиче от Йордания ми обясни как стоят нещата там, а интернет потвърди: сунитската кралска фамилия управлява шиитско мнозинство и не само, че привилигерова сунитите, ами си ги внася. От Пакистан. Натурализацията на пакистански черноработници върви с пълна сила. Също както Египет, и Бахрейн е болезнено средоточие на геополитическите интереси на САЩ. Там стои на котва Пети американски флот. В Йемен продължава да е напечено. Като че ли започват протести и в Либия.

Но, разбира се, онова, което наистина би разтърсило и променило света, е ако революцията зарази Иран и Саудитска Арабия. В Иран опозицията се активизира отново, след като беше смазана през 2009. Отговорът на аятоласите и тяхната политическа позиция е светкавичен и безкомпромисен. Иначе, да обърнем внимание, иранският теократичен режим приветства революциите в Тунис и Египет. Опита се да ги сравни със собствената си ислямска (или по-скоро яхната от ислямистите) иранска революция от 1979. Номерът май не хваща дикиш. Иранският режим е изправен пред парадокс: онова, което приветства, всъщност е насочено и против него. Засега се дава редовното обяснение: американски и израелски шпионаж. Отделен въпрос, че американските и израелските интереси също са пряко засегнати от протестната вълна и падането на режимите.

А ако пламне Саудитска Арабия, гответе се всички за промени в лайфстайла. Няма какво да се лъжем, евтините ни самолетни билети и няколкото коли на семейство почиват на подкрепата за костюмирани диктатори и екзотични шейхове, които смятат държавите си за бащиния. Ако някой си е мислил, че ще продължи вечно – няма. Ако си е мислил, че ще продължи поне до изчерпването на петролните запаси – и това няма. Промяната засяга всички. Какво да се прави – глобализация.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Заразата на революцията

 1. amigov каза:

  Поне 3 жертви в Бахрейн и непотвърдени новини за 14 жертви в Либия. Шеметно е как във всички страни от региона режимите се опитват да реагират по идентичен начин, повтаряйки грешките на Бен Али и Мубарак.
  Допълнителен щрих от демографията на Бахрейн: както съм писал по-горе, сунитската династия си внася сунити от други страни; още по-интересно е, че армията и полицията са съставени основно от натурализирани сунити, които в общия случай не говорят местния арабски диалект, а твърде често (ако са от Пакистан) изобщо не говорят арабски. Каква прекрасна основа за стабилност…

  • amigov каза:

   Междувременно ми попадна изключително интересна статия от „Нюзуик“ за „кухнята“ на революцията в Египет. Твърде увлекателно и поучително четиво как основният организатор на протестите настоява до последно да стои анонимен и да не се афишира като „вожд“, предотвратявайки по този начин и всякакви опити на други кандидат-вождове. Ваел Гоним може да се преквалифицира в професор по революционна конспирация 🙂

 2. Pingback: Заразата на революцията | Bulgarian Blog

 3. ronnieslowhand каза:

  Слушам в момента живия коментар на ББС по протестите в Либия. Точни цифри за жертвите няма, но вероятно са около 600 до момента. Ако тези храбри хора там издържат, тогава наистина регионът няма да е същия. Дано.

  • amigov каза:

   Те може би ще издържат – лошото е, че в Либия вероятно и филмът ще е друг, там са много разделени помежду си на племена, масово въоръжени, опасявам се, че няма да е много светло непосредственото бъдеще.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s