Списък на бъдещите липси

Живот и здраве, след седмица си тръгвам от Бъркли и се връщам обратно в България. Какво ще ми липсва от това място? Да видим…

1. Растителността

Обилна, разноцветна и дъхава. Вечнозелена и цъфтяща по всякакво време. Висока и ниска. Евкалиптите, всевъзможните ухаещи храсти, които те обграждат отвсякъде, когато се прибираш вечер. Верандите в цветя. Така и не ги разбрах тези хора защо никога не сядат на верандите си за кафе, за бира или за книга.

2. Библиотеките

Така де, нали за тях дойдох. С прашните старовремски фотьойли и с подвижните стелажи. С почти всяка книга, която ми трябва. И онази библиотека, в която влизат студентите, целенасочено се отправят към меките кресла, събуват си обувките и лягат да спят. И другата, пред която онзи странен човек всяка вечер играе нещо средно между йога и валс. Дали ще останат толкова достъпни? Едва ли – при този кръстоносен поход срещу публичното образование навсякъде по света.

3. Berkeley Bowl

Реклама! Уви, в България няма никога да се появи такъв магазин, с подобно изобилие от екологично чиста, здрава, и разнообразна храна. Въпрос на пазарен капацитет.

4. Кафенетата

ОК, Америка е много странно място да пропиеш кафе. Всеки уважаващ себе си ценител на кафето ще ми се присмее. Заради кафенетата е. Защото можеш да седиш вътре с часове, да си четеш и да си работиш на компютъра, и никой няма да дойде и да те пита: „Нещо ша поръчвате ли, или…“

5. Въздухът

Като си говорим за кафенетата… Забравих как мирише цигареният дим. Честно, забравих. Опитвам да си спомня и не мога. И смог почти няма, нищо че се движат много коли.

6. Колелата

Не че не карам колело в София, и не че не ми е доста по-хубаво колелото от тукашното, което вчера най-сетне успях да продам. Ама някак си друго е, когато всеки шофьор на улицата знае какво означава да си велосипедист. (С изключение на онази баба с роговите очила и накъдрените коси, която тържествено ме блъсна, докато карах колелото на Кенаров. Бас държа, че не беше местна.) Тук, в крайна сметка, много хора карат дори велосипеди-тандеми за възрастен и дете. Никога не бих си го позволил в който и да е български град.

7. Pale Ale

Лоша била американската бира ли??? Всеки, който си е останал с впечатленията от „Бъд“-а, нека опита някой хубав pale ale и най-добре – от западния бряг. Sierra Nevada, примерно. Е това е хмел. Така че за бирата Пешо Чухов беше напълно прав. Не че съм се съмнявал.

Обаче в крайна сметка хубаво е човек да пътува, а още по-хубаво е да се прибере у дома…

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Списък на бъдещите липси

  1. lazaraza каза:

    Ако сте още в Калифорния, непременно посетете Ред-Уудс, не знам дали са близо до Бъркли, но си заслужава. Аз лично останах зашеметен…

    • amigov каза:

      Искаше ми се! Хем наистина не е далече. Но не карам кола, а там трудно се стига по друг начин 😦

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s