Бетонови блянове

Общинските съвети в Банско и Разлог отново изпаднаха в бетонови блянове. Поредните идеи за сеч, строителство и ски-грандомания са облечени в „Регионален проект за целогодишен туризъм“. Оповестяването му съвпада със стартовете за световната купа за ски и със започването на работа по новия план за управление на природен парк „Пирин“. Любен Татарски, бивш кмет на Разлог, а сегашен зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, се зае да рекламира проекта пред колегите си в Министерски съвет. „Всеки, който ме познава, знае, че не съм разрешил да бъде отсечено и едно дърво“ – похвали се Татарски, докато обясняваше колко екологично издържана ще е цялата работа. Види се, новите писти ще минават над дърветата, във въздуха. И за да не ги строят незаконно, както досега, обзетите от бетонови блянове полупредприемачи-полуполитици изглежда ще се постараят да изменят законовата рамка.

На пръв поглед плановете може би изглеждат абсурдно. Та нали проблемът на Банско е тъкмо безконтролното презастрояване, нали то прогонва туристи, пълни питейната вода с химикали и ерозира почвите, разчиствайки пътя за наводнение?

Е, да, но около Банско има много хотели и апартаменти, които стоят празни. Единственият шанс да бъдат препродадени (с каквато цел по начало са строени) е да бъдат докарани в Банско нови скиори, дори само за един сезон, да се направят още няколко състезания, да се пошуми отново. Балонът на недвижимите имоти издиша, но не е спукан. Навярно би могъл да бъде надут отново. Това отбелязва и становището на Коалиция „За да остане природа в България“.

Не знам какви капитали стоят зад бетоновите блянове и откъде са се взели. Чисто теоретично, курортното строителство може добре да служи и за пране на пари, а България е особено подходяща територия за тази работа. Изследвания сочат, че размерът на контрабандата в България е нараснал чувствително през последните две години. Нямам представа дали съществува някаква връзка между това и подновените апетити за строителство по планините.

Предприемачите позират като люде, загрижени за развитието на региона.  Но, реално погледнато, местните хора ще бъдат в най-пряко ограбени от една нова вълна на презастрояване. Играта на бързи строежи и бързи препродажби не е за тях. Природните богатства около селищата им ще бъдат окончателно унищожени. Абе, да пият една студена вода (отровена от химикалите за изкуствения сняг) и да целуват ръка, че са бачкали на строежите.

Министър Караджова деликатно обърнала внимание, че според нея Банско и Разлог биха могли да развиват спа и еко туризъм, за да използват пълноценно месеците извън ски сезона. Идеята е интересна. Предното лято се случих в Банско покрай един фулбрайтов семинар, удобно съвпадащ по дати с джаз феста. Поисках да се кача на връх Вихрен, за която цел беше необходимо някак си да стигна до по-високите части на планината. Викам си, ще преглътна природозащитническата си гордост и ще се кача на лифта. Ха-ха! Какъв ти лифт – през лятото не работи. Маршрутка? Няма такива работи. Ходи преговаряй с таксиджиите. Когато най-сетне с жена ми се добрахме с кола догоре, прекарахме доста време в опити да паркираме. Десетки коли, сред които и нашата, си бяха изпърдели ауспусите през пиринската гора, защото хора, които искат да се качат горе, явно има, но друг транспорт освен личния, няма. Обаче иначе кметът на Банско (онзи симпатяга със звучното име Краваров) се хвали, че ще развиват целогодишен туризъм. Сигурно не преди да осеят целия Бъндеришки циркус с капанчета и чевермета.

Колкото до любителите на планината… Ако безогледното усвояване и презастрояване на българските планини продължи, просто ще се случи същото, което и с Черноморието. Както вече се ходи на море в Гърция, така ще се ходи на планина в Словения. Който може да си го позволи, разбира се. Останалите – да пият по една студена вода… и да ходят да бачкат по строежите.

Това все още може да се размине. Ако плановете за ново строителство в планината бъдат пресечени. Тепърва ще се изготвя нов план за управление на Пирин, ще се проучва, ще се обсъжда и там нещата хич няма да са деликатни, защото за някои добре облечени бизнесмени ножът навярно е опрял до кокала. Премиерът Борисов, разбира се, подкрепя проекта – нали душа дава за всякакъв спорт. Само вика, да не се разчете погрешно от ЮНЕСКО и Брюксел.

Не са само ЮНЕСКО и Брюксел – има и в България хора, които умеем да четем. То се е видяло – пак ще сме на улицата. Едно от нещата, които събориха Тройната коалиция, беше недоволството от корупцията покрай заменките и строежите в защитени територии. Всички следващи правителства е добре да го помнят.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Бетонови блянове

 1. Ceno каза:

  Грозна картинка …

 2. Smilen Markov каза:

  Надеждата е, че всяка история, освен начало, има и край. Дано, след като приключи историята на новата българаска държава, следващото общество, което ще се сформира по тези земи, да има по-различно отношение към местната природа. Казвам това, като човек, който е отраснал на черноморския бряг, и с годините е трябвало да преодолява нарастващо отвращение, колчем отиде на плаж.

 3. amigov каза:

  Някои неща са за дълго, Смилене. Веднъж унищожиш ли, после много поколения трябва да чакаш, за да се върне предишното. Някои неща са безвъзратно загубени – дюните, например, никога не се възстановяват.

  • Smilen Markov каза:

   Да, както не може да се върне веднъж изчезналият бряг, онищожен от свлацище, предизвикано от безумно строителство и липса на канализация. 😦
   Всъщност нещата се по-абсурдни от обикновена далавера. Да разрушиш нещо с цел да направиш нещо хубаво за себе си, и евентуално за децата си, е едно. Но да дострояваш хотел, който вече е бил разрушен от свлачище, а също и да купуваш такъв хотел, знаейки, че той може да те затрупа; да насърчаваш съсипването на плажа пред собствения си хотел чрез изливане на бетонни площадки; да допуснеш канализационните води да текат през плажа, заради който някой въобще идва да летува при теб; да допуснеш върху пясъка да съществува паркинг за автомобили – това е форма на егоизъм, която излиза извън здравата логика. Наистина злото е саморазрушително.

   • Smilen Markov каза:

    „онищожен“ да се чете „унищожен“

   • amigov каза:

    Всъщност „о-нищожен“ би бил интересен неологизъм и подходящ за темата… България е типичен пример за среда, в която богатството произвежда бедност, грозота и съсипия. Основната причина е пределно късият хоризонт на предприемачите, съчетан с внезапната възможност за много бърза печалба (респективно много бързо изпиране на съответните пари). Ако със строителството на един хотел и манипулирането на счетоводството за две-три години ще изпереш каквото имаш да изпираш, какво ти дреме за плажа. Или дори да не переш, ако строиш в балон и знаеш, че ще препродадеш веднага на голяма печалба, работата е същата.

 4. Pingback: Бетонови блянове | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s