Правата на Маркес – в кривото гърло

Историята я знаете. Маркес не се издава от много години на български. Причината е, че навремето се е издавал много… но не и легално. Затова още по времето на соца литературният агент на Маркес – легендарната Кармен Балселс – установява мораториум върху правата му на български.

От наша гледна точка има нещо крайно абсурдно в цялата ситуация и на мен определено ми е трудно да разбера защо греховете на вече несъществуващи държавни издателства трябва да се разпростират върху читателската публика в България за десетилетия напред. Така или иначе, навярно всеки българин с известен интерес към стойностната литература е запознат с тази легендарна – но, уви, вярна – история, и си има мнението по въпроса. Периодично по метода на „тихата дипломация“ българските издатели се ослушват за правата на Маркес, а от време на време изведнъж започва да се вдига шум, размахват се писма, подхвърлят се имена на издатели и преводачи, разни хора се тупат в гърдите, други си скубят косите, след което цялата работа пак замира.

Имам се за човек, който познава относително добре книгоиздаването в България, но никога не е късно да научиш името на някое ново издателство. Така преди някой месец за пръв път чух за съществуването на издателство „Лъчезар Минчев“. Поводът за просветлението ми беше ненадейната шумотевица по медиите, че въпросното издателство получило пълния пакет права за Маркес и от лятото започвало да пуска съответните луксозни издания; най-прочутият роман на колумбиеца, „Сто години самота“, се налагало да бъде преведен отново, защото навремето комунистите го цензурирали: самият преводач Румен Стоянов казвал, че на български излезли не 100, а 70 или 80 години самота.

Оттам нататък повечето медии не проявиха интерес към развитието на събитията, защото си намериха други новини. Румен Стоянов обаче се появи в интервю за вестник „Новинар“ и отрече някога да е произнасял подобно твърдение. Междувременно различни издатели и преводачи писаха протестни писма до Кармен Балселс, а за храбрия Лъчезар Минчев се чуха разни нелицеприятни неща – например, че имал навика да си „авторизира“ чужди преводи и не обичал много да изплаща хонорари. Откъм Кармен Балселс, както след упорито издирване научих, в крайна сметка дошло едно кратко и енигматично писмо, в което тя пише, че след реакцията на обществеността взела решение да „суспендира“ правата на Маркес на български. С други думи, връщаме се в изходна позиция. В цялата тази работа навярно има най-много един човек, на когото му е забавно, и това ще да е г-жа Балселс.

Така че в момента не е много ясно дали г-н Минчев притежава изобщо някакви права върху Маркес и какви всъщност е притежавал, преди да хвърли бомбата за „70-те години самота“. Онова, което хората продължават да се питат, е как изобщо правата за автор като Маркес биха могли да се озоват в издателство, което за 20 години е издало около 80 книги, а  онези, които изобщо са го чували, го познават със съмнителна слава.

Твърди се, че и в други балкански страни, например Сърбия, г-жа Балселс продала правата на малко издателство. Има един потребителски рефлекс на симпатия към „дребния играч“ на фона на „едрите акули“, които винаги обират тлъстия пай от бизнеса. Не ме разбирайте погрешно – и аз се опитвам като потребител да държа парите си възможно по-далеч от корпоративните лапи. Но в един бизнес, който по дефиниция е малък – а книгоиздаването на български език е такъв – малкото вече става маргинално, а дребните играчи често се оказват или аматьори, или тарикати. От което в крайна сметка страда читателят. Никой не иска „100 години самота“, издадена в съмнителен превод, в тираж 1 000, с цена 50 лв. и разпространение в три-четири книжарници. Някак си глупаво би било по такъв начин да приключи сагата с правата на Маркес.

Но сагата още не е приключила и правата върху Маркес продължават да засядат в кривото гърло на българските издатели. Не знам кой е виновен. Знам само кой страда – българските читатели. И ако някой трябва да пише писма до Кармен Балселс, това са тъкмо те.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s