Петко Ковачев: Теренът за добив на шистов газ става като лунен пейзаж.

Това не са ви някакви старомодни пукащи се газопроводи. Не са банални цианидни разливи. Не са местни мутри с джипове и брадви. Този път опасността се казва шистов газ

Какво представлява добивът на шистов газ, защо ни се стоварва на главите в България точно сега и какво да се прави? С тези въпроси се обърнах към Петко Ковачев от Политическа партия ЗЕЛЕНИТЕ. В никакъв случай не правя реклама на партията – доста публично и категорично я напуснах (за което си пише и в този блог) но прецених, че Петко е човекът, който в момента може да отговори най-адекватно на въпросите ми.

1. Какви са екологичните и здравните рискове от добива на шистов газ?

Рисковете са в няколко посоки.

 • Губи се безвъзвратно обработваема земя, а такъв ще е случаят в България. Поради технологични изисквания, сондите са толкова нагъсто, че теренът на добива става като лунен пейзаж и не може да се използва за нищо друго по време на добива или след него.

 • Замърсяване на подпочвните водоносни пластове, използвани за питейни цели. Това е установен факт при добива на шистов газ в САЩ, където има химически замърсявания и навлизане директно на газ в канализацията за питейните води. Ако този риск се получи у нас (в региона се изпозлват и кладенци) това ще е катастрофа.

 • Изчерпване на водните запаси заради добива, при който се използват големи количества вода, която се замърсява и не може да се пречисти напълно. Щатската Агенция за околна среда (US EPA) в писмо изброява какви замърсители могат да се очакват – над 40 (вкл. тежки метали, бензен, азотни съединения, алфа и бета-радиоактивност, стронций-90, радий).
 • Замърсяване на подпочвените пластове от химикалите, които се вкарват със сондите за т.нар. воден куршум.

Всичко това може да рефлектира върху здравето и живота на хората от региона на добива, за което също има свидетелства в Мрежата.

2. Къде по света се добива шистов газ? От кого?

Главно в САЩ и Канада. Има също така малък добив във Великобритания, Австрия, Унгария. В останалите страни – Австралия, Китай и в Европа – нещата са главно на етап проучване. Фирмите са Шеврон, КонокоФилипс, Тотал (Фр), Халибъртън, Маратон Ойл, ЕксонМобил, БНК Петролиум и т.н.

3. Смяташ ли, че медиите в България информират гражданите за рисковете, свързани с проучванията за добив на шистов газ?

Моят опит в последните седмици показва, че интересът на медиите нараства – и сред централните, и сред регионалните.

4. Ако трябва да поставим дилемата: земеделие или шистов газ, то как да й отговорим?

За България този въпрос е много важен, защото, за разлика от други страни където добивът е в пустинни или безлюдни региони, тук случаят е съвсем различен. И в енергетиката, и в земеделието на България имаме много проблеми, но и много възможности. Смятам, че и за двата сектора има възможности за развитие без да се стига до драстично противопоставяне „или-или“, но това определено включва отказа от добив на шистов газ. По-добре е да не се опитваме да решаваме един проблем в енергетиката, чрез създаването на друг проблем (на принципа на „Умно село“).

5. Има ли според теб нещо интересно в това, че тъкмо сега се подписва този договор? Нещо общо с „Газпром“ и „Белене“, например? Изобщо, за икономика ли говорим, или за геополитика?

Смятам, че подписването е в резултат на директен натиск на САЩ – като комбинация от политически опит да се контраатакуват руските интереси и директен бизнеслобизъм. (Подобен е и произходът на идеята вместо руско гориво за АЕЦ „Козлодуй“ да се употребява такова на „Уестингхауз“.) Това обаче е вторичен резултат от липсата на модерна визия за българската енергетика, продажността, тъпоумието, некадърността и слабостта на българските правителства на Симеон 2, Станишев/Доган и на днешното, както и лично на президента Първанов, които забъркаха този батак. С техните усилия, вместо да бъде прекратен проблемът с руските енергийни проекти, той беше докаран дотам, че САЩ и ЕС (както и отделни страни от ЕС) да се опитват да противодействат. И като резултат – имаме елементи на погрешен натиск върху правителството на България.

6. Какви ще са действията на ПП Зелените и на неправителствения екологичен сектор по темата оттук нататък?

В момента тече активно събиране и проверка на наличната информация и контакти с групи и организации от страните, където проблемът съществува. Следва активно информране на обществеността, за което очаквам, че различните традиционни и нетрадиционни медии ще имат своя принос. Няколко НПО ще обалват и Решението за предоставяне на концесия за проучване за шистов газ.  Смятам, че докато се премине от проучване към добив ще има добра обществена подготовка и знание за успешен отпор.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

20 Responses to Петко Ковачев: Теренът за добив на шистов газ става като лунен пейзаж.

 1. Владо каза:

  Публично ли е Решението за предоставяне на концесия за проучване за шистов газ? Ако да, къде е може да се намери?

 2. Ваня Григорова каза:
 3. Ваня Григорова каза:

  С този линк явно не става. След като се логнете на сайта, потърсете решение № 427.

 4. mittag каза:

  много хубаво го е казал Петко. Вижте още нещо: има едно реклано трейлърче колко безвреден бил добива на шистов газ http://www.technologyreview.com/video/?vid=439
  някъде към 52-рата секунда добивът на шистов газ става толкова безвреден, че водата може да се реже с нож. вижте откъде минава сондата и какво остава след нея. само на мен ли ми се струва, че в природата не става така? :)))

  • Владислав Митев каза:

   Не бях виждал толкова отвратителна пропаганда. Не просто рекламна лъжа, а престъпна, супер нагла лъжа. Ето какво всъщност се случва на практика:

   Да са живи и здрави американците – айде ако обичат, да си го прилагат това нещо там при тях, а?

 5. mechaniker каза:

  8. Допуска предварително изпълнение на решението, като приема, че отлагането на изпълнението му би довело до блокиране на проучването и добива на природен газ на територията на Република България, което е в разрез с националните приоритети и стремежа към енергийна независимост на Република България и е необходимо да се защити като особено важен държавен интерес.
  ОГРОМНИ ЛЪЖИ Хора,тук трябва допитване и тотален отказ .Да смучат на друго място

 6. mechaniker каза:

  Не ви щем меда ама и ЖИЛОТО.

 7. Дида каза:

  Браво на правителството ни. Напоследък често се случва да се „гордея“, че живея в България и от толкова много „гордост“ чак ми се приисква да емигрирам за постоянно. Значи американците като не могат да си добиват шистов газ в тяхната си страна защо да не ги поканим да го правят в нашата България. Те пък ще ни дадат 50 млн. евро – по 10 за всяка година от проучванията. Ние пък за благодарност защо да не им подарим най-плодородните си земи – житницата ни. Нищо, че след това няма да стават за живеене, пък камо ли жито да се роди. Това е гениална идея! Може би също толкова гениална както тази, хрумнала на Бен Ладен /бог да го прости/ когато е замислял атентатите!.

  • Владислав Митев каза:

   Те онея атентати нямаха нищо общо с Бин Ладен. Направи ги самото правителство на САЩ – това беше една кървава постановка, жестока убийствена конспирация. Развърза на САЩ ръцете да пратят войските си да тероризират целия свят. В мрежата има много информация, кой всъщност спретна атентатите на 11.09.

   • Pesho каза:

    Бе незнам кой ги замисли атентатите и за какво им развърза ръцете обаче сега заради тия войни фалираха 🙂

 8. Pingback: Писмо до odknews@mail.bg: Предстояща екологична катастрофа с необратими последици за България « Електронен вестник на Клуб "Журналист" ̵

 9. бай хуй каза:

  мамка им на тия изроди от герб

 10. Tenev каза:

  Продажници. Така е когато оставиш простаци да ти определят живота и този на децата ти. Тук последствията ще са и за внуците на внуците. За съжаление освен евтина работна ръка явно България е и място, където животът е без всякаква стойност. Епидемияата от рак ще се смъкне при 20 и 30 годишните. На практика 1/5 от страната ще стане негодна за живот и ще се обезлюди напълно унищожавайки земделието в Добруджа и туризма в северното ни черноморие.

 11. К.Петков каза:

  Защо няма снимки за да видим този лунен пейзаж?

 12. Pingback: Шистов газ ни прави богати! - Живко Киноата

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s