Обръщение на Славой Жижек към окупиралите Уол Стрийт

Тази седмица блогът сочи тук.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Обръщение на Славой Жижек към окупиралите Уол Стрийт

 1. Smilen Markov каза:

  Тъкмо вчера водих разговор с едно моя приятелка по темата за реловюцията и за лявото изобщо. Тя ми каза, че е радостна, че най-после, след дълго мъчително лутане, е успява да преодолее изкушението си към лявото. След четене на автори като Жижек, но и също и на руските изследователи на революцията, както и на други анализатори, след размисъл върху думите на Христос от Евангелието („защото сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате“/Мт. 26:11/) е стигнала до извода, че лявото, във всичките му превъплъщения, е предвестник на Антихриста. Тъкмо предвестник на Антихриста, а на сатанизма. Защо? Защото представлява манихейско въздигане на бедния народ в абсолютна жертва и защото предполага служение пред този народ. В това се съдържа двойна подмяна. От една страна, абсолютизирането на жертвеността не отговаря на истината. Разбунтувалите се жертви вече не са абсолютни жертви, а са облагодетелствали се жертви. Защото бедните се възползват от революцията. Втората голяма подмяна е, че овлястяването на бедните се представя за благодеяние. Всъщност това не е благодеяние, защото предварително е отречен техният самостоен битиен статус. Преди да бъдат овластени, те са сведени до вещи, според Марксовите вещни модели.

  Основният симптом, на който тя обръща внимание, е липсата на каквото и да е съгласие межде лувите. И тук въобще не става дума само за търсене на „врага с партиен билен“ – явление от периода на сталинската диктатура. Още болшевиките на Ленин не са способни да изградят елементарно доверие помежду си. Обяснението за това е, че подмяната (гръцката частица „анти“ от името на Антихриста не означава просто „срещу“, а „вместо, наместо“) води до отрицание на всяка самопонянта йерархия, както и на неравенството между хората. Но доверието между хората е йерархичен феномен и всяко организация се основава на йерархия. Иерархията при левите е подменена или от тоталитарно-авторитарна репресия, или от потребителски съблазни.

  Предавам чужди мисли. Но изказаното от Жижек като че ли ги потърждава. Абсурдно е да се твърди, че проблемът не е в алчността, а в системата. Проблемът е тъкмо в алчността, която може да повреди и най-добрата институционална система. Прави впечатление ухажорско-подмазваческото отношение към тълпата: „Точно както ви пробутват кафе без кофеин, бира без алкохол, сладолед без мазнина, така ще се опитат да превърнат този процес в безвреден морален протест“. Един вид, пазете се, невинни и лековерни овчици, от вълците….Колко сърцераздирателно. Само че онези, които са на улиците, не са невинни овчици. Да ги мислим като такива, означава да ги идеализираме, да ги превръщаме в идоли. Народът, който заменя дамата на сърцето на рицаря. Манихейски идеализъм….

  • Smilen Markov каза:

   Още по-красноречиви са, разбира се, последните думи на Жижек, ча Божият дух е сред тълпата. Кои са плодовете на този дух, от какво е засвитеделстван той?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s