Защо е безсмислен вечерен час в Студентски град

Поредното убийство, поредният изблик на възмутено обществено мнение, поредно припомняне в какво окаяно състояние е кварталът, замислен навремето като голямо общежитие за студенти. И поредно изсипване на идеи как ей-сега, още утре ще решим проблема. Някои от идеите са нелоши, но други са откровено популистки и неработещи.

Сред последните нареждам предложението за въвеждане на вечерен час за студентите в общежитията – 22:00. Мярка лесна за въвеждане, трудна за налагане и в крайна сметка напълно безсмислена. Вечерни часове има в подобни общежития по света и практиката показва, че потърпевшите от тях са много изобретателни в заобикалянето им. Но вечерният час е безсмислен не защото няма да се спазва, а защото дори да се спазва, няма да реши проблема с атмосферата на Студентски град – която предразполага към всичко друго, само не и към учене, и очевидно създава ред опасности за здравето и живота на обитаващите го.

Като съм казал „проблема“, дайте да видим къде е всъщност той. Предлагам ви два отговора: а) проблемът е в студентите; б) проблемът е в кръчмите и чалготеките, превзели квартала. Мярката „вечерен час“ почива на логиката, че верен е отговор а): дайте да затворим студентите по стаите след определен час и всичко ще бъде наред. В това време пивниците могат да си работят с клиентелата, която се стича там от цяла София плюс Перник, Ихтиман и Дупница, това изглежда не се възприема като проблем. По пътя на логиката, ако проблемът е в студентите, то най-лесният начин да спасим Студентски град е да ги махнем от там.

А за всеки, който се замисли, става ясно, че верният отговор е б). Ако Студентски град ще продължава да се казва Студентски, а не, примерно, Кръчмарски, то тъкмо кръчмите са тези, които следва да бъдат ограничени, а не студентите. И вечерният час 22:00 би трябвало да се отнася тъкмо за заведенията – всевъзможните амнезии. Ако няма къде да идеш да чалгясваш, нито пък откъде да си купиш алкохол след 22:00 – няма да пиеш. А дали след това време си в леглото и с кого си там, би трябвало да си е твоя работа. Току-виж даже си седнал да учиш – макар че дали университетът ти те стимулира да го правиш е вече една друга тема.

Воля за това, разбира се, няма да се намери. Защото да засегнеш икономическите интереси дори на някой си дребен кръчмар е далеч по-неприятно, отколкото да лансираш популистки и безсмислени мерки. Затова накрая – да кажем след десетина години – вероятно ще се появят обособени академични кампуси на други места в София, така, както се правят по света – малки, тихи и спазващи определени правила за живеене. Тъй че в един момент студентите наистина ще се махнат оттам, но това няма да спаси Студентски град като квартал. Той ще си остане това, в което го превърна победният купон на необуздания мутренски капитал:  гето в покрайнините на столицата.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

16 Responses to Защо е безсмислен вечерен час в Студентски град

 1. Лазар Стайков каза:

  Много смислен коментар, поздравления!
  Разбира се, че „виновните“ ще са онези които не могат да се защитят. Да не споменаваме, че последното убийство стана след сбиване в стаята между съквартиранти и вечерния час само ще увеличи вероятността от подобни ексцесии (студентите ще си поркат в стаите, много ясно хахаха…).
  В крайна сметка такава си направихме държавата – такъв стана и „Студентски Град“.

 2. Smilen Markov каза:

  Разбира се, че вечерният час няма да реши нищо. Не че съм против вечерния час като такъв, но той има смисъл само за хора, имащи етоса на учащи. С което пък съвсем не казвам, че учащите не бива да се забавляват. Проблемът обаче е в самия Студентски град, като място, символ на битови привилегии, но не и на академизъм, както и в университетите, които приемат студенти, немотивирани за иснски студентски живот. Студентският град следва да се разформирова. Студентските общежития следва да са групиране на няколко различни места из града. А пък обществото следва да е с нагласа, че студентският труд е изключително отговорен и скъп и поради това той трябва да се върши съвестно, но и да се насърчава.

 3. kiril tchovikov каза:

  Както не е прието да работиш съвестно, освен ако искаш да изядеш боя, така и да учиш и да не учиш е все тая. диплом с голи знания не се взема у нас. За това са създадени всички условия. А по света студентите учат, работят и спортуват! В “ Харвард“ няма къде, в 1км радиус1 кафе да изпиеш. Библиотеки, тревни площи и спортни площадки

 4. Точно това трябва да стане … да се затворят и махнат от Студентски град всички тези кръчми, чалготеки и т.н. и хората, които са там да имат възможност да седнат спокойно и да се съсредоточат върху учебния материал, а не върху това къде да се напият …

 5. Георги Митков 22г каза:

  Съгласен съм с казаното до сега, но смятам, че има и една огромна причина за негативните случки в Студентски, за която почти не се говори. Основния проблем за мен е начина на финансиране на университетите – 5000 лева на студент, който е записан за съответния семестър. Това води до желанието на висшите учебни заведения да приемат все повече и повече студенти. Преди 3 години бройката на завършващиете гимназия и бройките за прием в университретие бяха почти равни, но както всички знаем раждаемостта си намалява стремглаво от 1989-90 насам и като прибавим новите бройки в университетите, днес имаме повече места за вишисти отколкото деца, които завършват. Това разбира се води до прием на хора с оценка 2 на приемни изпити, на такива с дипломи около 3-3,50, които не са прочели и 3 книги през живота си. На такива индивиди, които едва са избутали и без това не особено престижните си училища, каквито и рестрикции да им налагаш, няма да получиш желания резултат.
  И все пак да кажа някоя дума за новите правила: това просто ще доведе до повече „домашни запои“ и ако наистина има воля да се спазва този час може да се постигне. Ако напълнят Студентски с патрулки, които да пишат актове за нарушаването на този час (или поне за вдигане на шум) и след трето посещение от полицията изхвърчаш от общежитието и трябва да отидеш на квартира и да плащаш 2-3 пъти повече и ще се намалят доста купоните. Но това няма да се случи, както всички знаем, просто защото в момента се предприема нещо, защото е добре да се чуе по медиите за някакви мерки след убийството на момчето, а не защото университетите предприемат това по собствено убеждение.

  • amigov каза:

   Що се отнася до приема, аз съм на позицията, че ситото трябва да е не на входа, а на изхода. Навремето (преди 1944) в Университета се е влизало без изпит. Обаче хич не е било лесно да го завършиш! Нека всеки, който има амбиция и желание или дори любопитство, получава възможност за достъп до висше образование. Обаче в края на първи курс да има жестока цедка, така че да останат само онези, които наистина възнамеряват да учат. Така е на много места по света и работи добре.

   • Георги Митков 22г каза:

    И това е не лош вариант. Мой професор по икономика ми даде пример с американски университет (чието име не си спомням), където в края на всеки семестър от обучение се отстраняват двамата най-слаби студенти от всяка група.
    Но все пак смятам, че в реда на нещата е в универитетите да има места за 40-50% за завършващите. Не може всички да сме инжинери, защотото на строежите реално има петтима инжинери и 50 работника. А и при намаляване на бройката студенти ще се намали и бройката на преподавателите, а от там падат раходите за заплати, ток, парно и т.н. При условие, че се запази размера на държавната субсидия и се отчете намалянето на тези разходи е нормално да се вдигат заплатите на преподавателите и да се направи професията по атрактивна, а и се надяваме университети да не плачат толкова много, че все нямат пари.

 6. Triumpha каза:

  Reblogged this on triumpha and commented:
  Кратко и ясно обяснение защо „против“, а не „за“ вечерния час в Студентски град…

 7. Студент, слушащ чалга каза:

  Здравей.

  Прочетох статията, но не съм съгласен с повечето неща в нея.

  1. Не мисля, че чалгата е основен виновник за случващото се тук, в Студентски град. В метълските и рокаджийските заведения съм ставал свидетел на МНОГО по-големи извращения, отколкото в чалга дискотеките. Аз слушам чалга, но не се срамувам от това – В университета се справям и работя като системен администратор в чуждестранна фирма. С какво чалгата ме е провалила ? Това е просто музика, с която се забавляваш/распускаш в свободното време.

  2. Нито един вечерен час няма да оправи безхаберието, което цари тук. Дори и да затворят кръчми, бутки, и.т.н. , това няма да спре студентите да пият. Всъщност, тук се пие повече домашен, отколкото купечки алкохол.

  3. Проблема за всичко това се крие високо по етажите на всички университети. Там са се намърдали стари комунисти, които грам работа не хващат. Ако университета мотивираше студентите да учат, нищо нямаше да е такова, каквото е сега. Защо да уча нещо, което се е използвало преди 10 години в компютрите и днес няма никаква полза от него? Ще ми помогне ли да си намеря работа ? Не мисля …. Някои го осъзнават и сядат да прочетат някоя тухла за съвременните технологии. Други предпочитат да седнат на по ракийка с комшията. И така живота си продължава …

  • amigov каза:

   Аз съм далеч от мисълта да обвинявам чалгата за всички пороци. Просто чалга заведенията са МНОГО, привличат МНОГО хора от кол и въже и в тях МНОГО се пие. Ако не ме лъже паметта, един от побойниците над Стоян Балтов не беше никакъв студент, а 18-годишно чаве от Дупница. Какво търси в Студентски град? Ами, отишъл е на клуб да пие, да сваля мацки и да се бие. Значи трябва да се направи така, че Студентски град да спре да привлича такива хора всяка вечер.
   Също така не смятам, че е възможно на едно такова място да са събрани толкова много млади хора и изобщо да не се пие. Дори не го намирам за желателно. Обаче има начини да се затрудни набавянето на алкохол, така че поне количествата пиене да са в по-безопасни рамки.
   И, пак казвам, моята интуиция е, че в сегашния си вид Студентски град е неспасяем. И че трябва да се строят нови, по-малки и тихи общежития. Това поне би било стъпка в правилната посока, иначе ясно, че можем дълго да си говорим за ценности, възпитание, морал и пр., но те не се променят от днес за утре.

 8. nnsavov каза:

  Абсолютно съм съгласен с вашата публикация! Аз самият наскоро писах за Студентски град и начинът, по които той вреди на обитателите си. Средата на живот за студентите прилича повече на курорт – дискотеки, барове, бързо хранене. Купища магазини, чиято цел не е да продават продукти за изхранването на студентите, а такива за тяхното „замайване“. Наистина това е поредният въпрос в обществения ред, които предизвиква подобни популистки изказвания.
  Не само, че няма как да има вечерен час, но и няма нищо да се промени в поведението на студентите, както и в мотивацията им. Аз, като студент, съм на мнението, че ние не сме ангажиране с просвета, а мотивирани единствено да минем през изпитите си като през препятствия. Притежанието на ценз е целта за много, а не притежанието на знания. И аз да живеех в Студентски град сигурно щях да се разсейвам от обстановката. Освен, разбира се, ако не работех, за да се издържам, докато не съм на лекции – нещо, което един вечерен час само би усложнило живота за студенти, които са принудени да работят, защото родителите им не могат повече да ги издържат или да им помагат финансово.

 9. Дартс нюз каза:

  БИБЛИОТЕКИ СРЕЩУ ЧАЛГОТЕКИ. Да напълним Студентски град с книги – http://www.dartsnews.bg/News/19814

 10. Pingback: Bulgaria: Sofia Students Plan to Protest if Officials Impose Curfew · Global Voices

 11. Pingback: Bułgaria: Studenci z Sofii planują protest, jeśli władze wprowadzą godzinę policyjną. · Global Voices po polsku

 12. Pingback: Бугарија: Студентите од Софија ќе протестираат ако властите воведат полициски час · Global Voices на македонски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s