Властта има нужда от нова партия

 В „център-дясно“ има куп хора с мераци за депутатски места, че и за други постове. За да стане тая работа обаче, някой трябва да гласува.

 

В България партии рядко се правят току-така. Правят се, когато някой има конкретна нужда от тях: и нямам предвид нуждата на гласоподавателите, а нуждата на онези, които те ще „избират“.

Защо ли ми се струва, че и с новоучредената партия „Свобода и достойнство“ работата ще е същата? Често подозират отцепниците от ДПС, че директно изпълняват заръки от една съседна държава, където нещо вече били недоволни от Доган, но аз нямам това предвид.

В интервюто на „Дневник“ с избрания за председател на партията Корман Исмаилов чета следното: „Ние каним партиите, които ценностно са близки до нас в център-дясното пространство. Това са СДС, НДСВ, както и всички земеделски антикомунистически организации.Това са нашите потенциални партньори.“

От една страна, забавно е как всички новоучредени партии се ръгат в „център-дясното“, нищо че и без тях блъсканицата там е здрава. Може би защото в дясно парите са повече, отколкото в ляво, може би защото БСП не търпи нито конкуренти, нито помагачи около себе си, а може би просто въображението на кукловодите се изчерпва.

И, дума да няма, интересно е да поканиш за свой пръв потенциален партньор партия, която преди няколко дни – с доста основания – е обявена от много хора за мъртва. Но при възприетия в трупа на СДС курс към следизборна коалиция с ГЕРБ заявката придобива някакъв смисъл. НДСВ също може да кацне като малък партньор на рамото на Борисов – все пак от нейното правителство тръгна шеметната му политическа кариера. А земеделци е добре да има за цвят и със сигурност ще се намерят барем пет-шест антикомунистически БЗНС-та.

Ясно е, че на Борисов му трябва коалиционен партньор за следващото правителство. Ясно е и че никой от потенциалните измекяри няма кой знае какъв шанс да влезе самостоятелно в парламента. Ясно е още, че в „център-дясно“ има куп хора с мераци за депутатски места, че и за други постове. За да стане тая работа обаче, някой трябва да гласува. А кой ще гласува за Борис Марков и за Любка Качакова?

Логично е да се потърсят избиратели от най-масово гласуващата група: тази на турското етническо малцинство. Дали ще стане и как ще стане, тепърва ще видим. Но ако питате какво ще стане – отговорът, опасявам се, е ясен: пак същата порнография.

И, между другото, на другарите в БСП би трябвало да им светне червената лампичка: време е и те да си направят един перспективен партньор. Майтап, майтап, ама не съвсем.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Властта има нужда от нова партия

 1. vladostoy каза:

  Резонно е да се мисли така, но поне засега ми се струва, че Дал не е пионка. Аз се присъединих към НПСД от идейни съображения. Всъщност бяха прочели блога ми и те ми се обадиха. Засега впечатленията ми са, че Касим е контра на ДПС (това е естествено) и има искреното желание да направи нова мултиетническа партия. Другите около него, които се предполага, че ще дефинират и създават политиките, са доста радикални по отношение на политическото и управленското статукво. Съвсем скоро ще стане ясно доколко са радикални. Тепърва ще се конкретизират политиките. Аз съм против коалиране на извънпринципна основа и то с партии на статуквото. Реалната политика е нещо различно (поради това, че играчите на политическата сцена винаги са няколко) от политическите идеи, но като цяло не бива да има отстъпление от поне 3-4 основни принципа. Да видим. Засега съм оптимист. Като че ли наоколо няма ченгета и подставени лица. Тия дни ще водим разговори по същество и ще стане ясно какво и как. Аз бих продължил със сътрудничеството си, само ако се приеме идеята, че този политически модел е пагубен за страната и са необходими (и желани от хората) радикални реформи, а не симулация на промени.

  • amigov каза:

   Благодаря за коментара! Ще очаквам развитие и дано да се окаже, че аз греша. Но за момента съм скептичен…

   • vladostoy каза:

    И аз, но съм длъжен да опитам. Засега индикациите са положителни. До месец истината ще блесне.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s